Tietokirjailija Iltalehdessä historiaa popularisoimassa

Olen päässyt mukaan Iltalehden historian erikoislehtien kirjoittajatiimiin, mikä on tosi hienoa. Ensimmäinen artikkelini julkaistiin tuoreessa Suomen SS-miehiä käsittelevässä erikoisnumerossa. Historian popularisoinnin tärkeyden koin jo perusopintojeni yhteydessä Turun yliopistossa 1970-luvulla. Yleisen historian cum laude -vaiheessa suorittamani historian popularisoinnin kurssi innosti ja vei heti mennessään.

Historiantutkimuksen kiinnostavuus lisääntyy, kun tutkimustuloksista ja aiheista kirjoittaa suurelle yleisölle kansantajuisia artikkeleita. Historia on tosi koukuttavaa, mutta historiaa on popularisoitava ja kerrottava eri aiheista ja tutkimustuloksista lehtijuttujen muodossa ikään kuin jutustellen lukijan kanssa. Näin välttyy historiaa syvästi, lukijat hyvästi -ongelmalta.

Iltalehden julkaisemassa laajassa Suomalaiset SS-miehet -kokonaisuudessa selvittelen, mikä sai suomalaisia loikkaamaan SS-joukkoihin vielä vuosina 1944-1945, jolloin Saksan tappio oli jo sinetöity.

Eikö ollut pähkähullua uskotella, että luhistuva natsi-Saksa voisi vielä nousta? Nykyperspektiivistä katsoen vastaus on kyllä, mutta ilmiötä on katsottava lähes 80 vuoden takaisesta näkökulmasta. Vielä vuoden 1944 jälkeenkin lähtijät olivat nuoria miehiä, lähes poikasia, joita kiinnosti seikkailu.

Vihollisen puolelle, kirjoittanut Timo Mikkilä