Myrskyn jälkeenkin tarvitaan tutkimusta

Laulaja Kari Tapion menestyskappaleen kertosäkeessä tilanne kiteytetään niin, että ”myrskyn jälkeen on poutasää”. Nyt koronaviruksen riehuessa tutkijana ja yrityshistoriikkien tekijänä pohdin sitä, että minkälaista tutkimusta syntyy kun pahin on ohi. Ja miltä pahin tulee näyttämään? Esimerkiksi yritykset ja järjestöt täyttäessään lähiaikoina pyöreitä valmistautuvat juhlavuoteen supistetulla bujdetilla. Tämä on ymmärrettävää vallankin jos ko. yrityksen tilauskirja on ohentunut ratkaisevasti.

Nykyisestä kriisistä selvitään aikanaan. Ja toivottavasti myös yritykset selviävät ”ylimenokaudesta” eikä koko maailman talous sekoittuisi peruuttamattomasti. Historiikki ja muut juhlallisuudet kannattaa kuitenkin polkaista vaikka pienemmälläkin budjetilla käyntiin. Jollakin aikavälillä tulee kuitenkin helpotus, jolloin voidaan todeta, että hei me selvisimme ja että täytimme kriisin keskellä pyöreitä vuosia. Ja tuli se historiikkikin valmiiksi. Vaikka kadut ovat vielä tyhjinä, ne täyttyvät joskus. Viimein koittaa ja voittaa se poutasääkin.

Kokonaan toinen asia on, että historiantutkimusta koronaviruksen tapahtumista ja myllerryksistä syntyy jatkossa paljon. Muut tieteenalat lisäävät myös tulevan tutkimuksen määrää.

Olosuhteista huolimatta toivotan hyvää oloa ja eloa kaikille!

Helsingin kaduilla on tyhjää…
Author
Eric Fischer