Alueellisten vaikuttajien elämäkerrat tärkeitä

Suomen historiaan paneutuva tietokirjailija kokee harva se päivä uusia ahaa-elämyksiä.

Kuten esimerkiksi sen, että alueellisten vaikuttajien elämäkerrat täydentävät ja täsmentävät Suomen historian hyvin tutkittua kokonaiskuvaa. Valtakunnallisesti tärkeiden talousmiesten ja -naisten elämäkerrat kertovat suuret linjat, mutta miten asiat, ilmiöt ja tapahtumat ovat heijastuneet maakuntiin? Eduskunnan päätökset, talouden lainalaisuudet jne vaikuttavat ja ohjaavat aluevaikuttajien toimintaa.

Miten? Tässä paikallishistoriallinen tutkimus tulee avuksi.

Työstän omaa osuuttani teuvalaisen monivaikuttajan, kunnallisneuvos Eero Hakalan elämäkertaan. Eero oli esimerkiksi sahanomistaja, monipuolinen kunta- ja aluevaikuttaja sekä pankki- ja osuuskauppavaikuttaja, joka halusi Teuvalla ja Suupohjan alueelle työtä ja hyvinvointia. Ja tässä hän onnistui. Valtakunnan politiikkaan Hakala ei tietoisesti pyrkinyt, ja hänen alueensa oli paikallinen ja siinä hän toimi uutterasti. Tosin alueellisen päättäjän tie vei usein myös pääkaupunkiin luottamustoimia hoitamaan.

Eero Hakala loi uransa pääasiassa 1950-, 1960-, 1970- ja 1980-luvuilla. Noina aikoina moni asia Suomessa muuttui, ja muutosten vaikutukset otettiin vastaan myös Eeron pelikentällä Teuvalla. Eeron kaltaiset aluevaikuttajat osasivat toimillaan ohjata ja pehmentää vaikutuksia.

Arvokasta tutkimus- ja vuorovaikutustietoa.

Teuvalaisen Eero Hakalan (oikealla) kynänjälki löytyy monesta asiakirjasta. (Lähde Martti Pänkälä: EEPEE Etelä-Pohjanmaan Osuuskauppa. 90 vuotta kauppatoimintaa maakunnassa 1903-1993. Ilkan kirjapaino 1993)