Niukkanen otti talvisodan henkilökohtaisesti

Niukkanen otti talvisodan henkilökohtaisesti

Talvisodan puolustusministerille Juho Niukkaselle (1888-1954) talvisota oli raskas ja vaikea. Hänen kotikuntansa Kirvu jäi rauhateossa Neuvostoliiton puolelle. Kotitalo, saha ja tiilitehdas piti jättää viholliselle. Suuri suru oli myös veljen itsemurha juuri kun perhe oli jättämässä jäähyväisiä kotitalolle ja Kirvulle. Henkisesti Niukkanen ei koskaan toipunut talvisodasta, vaikkei hän kovaksikeitettynä poliitikkona sitä koskaan myöntänytkään.

Niukkanen oli Suomessa ensimmäinen ammattipoliitikko, jolle politiikka oli kokopäiväinen työ. Hän hoiti yhteiskunnallisia asioita ja oli urallaan ministerinäkin yli 3500 vuorokautta. Niukkanen oli itseoppinut poliitikko osasi pelata monilla korteilla. Häntä ihailtiin ja vihattiin, mutta poliittiset vihollisetkin arvostivat hänen poliittisia taitojaan.

Talvisodan lopulla Niukkanen myi omistamansa sahan tuotteita puolustusvoimille saaden kaupasta hyvän hinnan. Kauppa räjähti Niukkasen silmille jatkosodan aikana ja laajat tutkimukset käynnistettiin. Vedenpitävästi ei kuitenkaan pystytty todistamaan, että valtio olisi tullut harhautetuksi tai maksanut liikaa korvauksia. Asiaa vatvottiin vielä jatkosodan jälkeenkin.

Teksti perustuu kirjoittamaani Niukkasta koskevaan tieteelliseen artikkeliin, joka julkaistiin 2015 Valittujen Palojen kustantamassa Vaikeita päätöksiä -teoksessa.

Niukkanen otti talvisodan henkilökohtaisesti