Mukaudutaan muutokseen ja luetaan kirjoja

Ennen vanhaan loman tullen tartuttiin painettuun kirjaan, heittäydyttiin riippumattoon ja ryhdyttiin lukemaan. Tilanne on muuttunut. Aikaansa seuraava nykyihminen hyppää riippumattoon tabletin kanssa. Media on monimuotoista ja välillä vuorovaikutteistakin. Videoita, pelejä, kirjoituksia, äänityksiä yms. löytyy valtavasti ja jatkuvasti enemmän. Tietotulvaan saattaa hukkuakin.

Kutsuisin tätä Henry Ford-ilmiöksi. Henry keksi aikoinaan auton prototyypin, kehitteli sitä ja mullisti massatuotannon asetelmia. Seurauksena miljoonat hevosvetoisten vaunujen kuskit ja toiminnan yritykset joutuivat kilometritehtaalle. Koko ajan tapahtuu näitä ”Henry Ford-ilmiöitä” ihmisten toimintaympäristön muuttuessa. Muutokset tapahtuvat hiljakseen, joskus nopeutuneella aikataululla ja taas hiljakseen.

Muutoksista ei voi valittaa, koska ne tapahtuvat joka tapauksessa aivan kuten veronkorotukset. Työvoimaa vapautuu uusiin tehtäviin vanhojen toimien tehostuessa.

Sitä paitsi kirjakin voidaan pelastaa ja pelastuu. Perinteisen printatun kirjan elämyksiä voi vaikkapa kuunnella autolla ajaessa, kuntopyörää polkiessa tai rikospaikalta pois juostessa. Ääni- ja sähkökirjat ovat yleistyneet.

Tästä tulikin mieleen virolaisen jo edesmenneen laulajan George Otsin laulun säe, ”Muuttuuko ihminen ja mihin suuntaan”. Syötetäänkö tieto sadan vuoden päästä bittivirtana suoraan aivoon lukemisen sijasta?

Halleluja, mietipä tätä, ihminen kirjaa lukiessasi!

Kirjojen tiedot voidaan siirtää ilman lukukokemusta suoraan aivoihin. 100 vuoden päästä… ehkä.