Kirvulaisesta poliitikosta Juho Niukkasesta (1888-1954) kannattaa tehdä elämäkerta. Hän oli maanviljelijä, liikemies ja yksi merkittävimmistä karjalaisista vaikuttajista 1900-luvulla. Juho Niukkanen oli kansanedustajana 40 valtiopäivillä 1917-1933 ja 1936-1954. Hän oli ministerinä kymmenessä hallituksessa yhteensä 3929 päivää. Juho Niukkanen oli mm. kahdesti puolustusministerinä ja kolme kertaa valtiovarainministerinä. Talvisodan raskaita rauhanehtoja Niukkanen ei hyväksynyt ja lähti ovet paukkuen hallituksesta ennen rauhansopimuksen allekirjoittamista Moskovassa maaliskuussa 1940.
Lähtiessään talvisodan hallituksesta ennen aikojaan Juho Niukkanen luuli tekevänsä vähintäänkin isänmaallisen teon, jota hän voisi käyttää hyväkseen kansansuosiota lisätäkseen. Juho Niukkanen laskeskeli, että ainakin hänen heimoveljensä ja -siskonsa – evakkoon joutuneet karjalaiset – muistaisivat tällaisen ”urotyön”. Kävikin päinvastoin. Vaikka Niukkanen oli puolueessaan Maalaisliitossa edelleen vaikutusvaltainen, maan hallitusten ovet pysyivät häneltä suljettuina 1950-luvun alkuun asti.
Poliittiset vastustajat lisäsivät tämän Niukkasen talvisodanaikaisen manööverin yhdeksi lisäesimerkiksi hänen uransa lukuisista poliittisista pelaamisista ja puliveivauksista. Juho Niukkanen oli Suomessa ensimmäinen ”ammattipoliitikko” , jolle politiikka oli henki ja elämä – päätyö. Hän oli ammatiltaan poliitikko aikana, jolloin politiikka ei vielä ollut työtä siinä mielessä kuin nykyään. Niukkanen oli 1920- ja 1930-luvuilla ahkera toimija ja vaikuttaja, jonka toimia ihailtiin mutta myös kauhisteltiin. Hän sai suututettua presidentti Lauri Kristian Relanderin useamman kerran 1920-luvulla. Seuraavalla vuosikymmenellä Niukkanen riiteli milloin puolustusneuvoston puheenjohtajan, marsalkka Mannerheimin kanssa, milloin valtiovarainministeri Väinö Tannerin (sd.) kanssa. Niukkanen oli ahkera hallitusten kaataja, mutta pääministeriksi hän ei päässyt. Valtakunnanoikeuteen toimelias Niukkanen joutui poliittisen juonimisen seurauksena vuonna 1933. Toisen kerran Niukkanen oli vähällä joutua valtakunnanoikeuteen jatkosodan aikana lautakauppojen takia, jotka hän teki armeijan kanssa juuri ennen talvisodan rauhantekoa.
On tärkeää tutkia oman aikansa poikkeavaa poliitikkoa, jonka toimet herättivät ristiriitaisuutensa vuoksi huomiota. Juho Niukkanen myös edusti vuosina 1940-1944 kahdesti evakkoon joutuneita siirtokarjalaisia. Poliitikko Juho Niukkasen elämässä ruumiillistui Karjalan evakkojen elämä ja kohtalo. Hän ei koskaan selviytynyt lopullisesti Karjalan menetyksestä, kuten eivät monet muutkaan evakkotaipaleelle joutuneet.