Talvisodan syttymisen 80-vuotishetki marraskuussa tuli ja meni. Sota alkoi 30.11.1939, ja Suomi taisteli olemassaolostoon. Odotin näkeväni uusia teoksia, keskusteluja television eri kanavilla, muutaman talvisota-aiheisen näytelmän maan eri teattereissa ja niin edelleen.
Mutta ei, talvisota on sytyttänyt eikä näkynyt. Yksi syy on varmaankin se, että 105 päivää kestäneen talvisodan taustat, syyt ja sodan kulku on tutkittu moneen kertaan ja perusteellisesti. Uutta tutkimustietoa ei ole noussut esille eikä muutakaan aiheeseen liittyvää kirjallisuutta ilmestynyt.
Esimerkiksi jo aiemmin on julkaistu kansien välissä perusteelliset talvisodan aikaisen pääministeri Risto Rytin hallituksen istuntojen keskustelut. Lisäksi viime vuonna ilmestyi kirjoittamani talvisodan puolustusministerin Juho Niukkasen elämäkerta, joka toi sekin oman lisänsä talvisodan sinänsä jo aiemmin kartoitettuun kokonaiskuvaan. Uutta tietoa oli esimerkiksi se, että jääräpäisyydellään herra Niukkanen esti sotilaallisen katastrofin heti sodan ensimmäisinä päivinä kun uhmasi hallituksen enemmistön kantaa eikä suostunut hieman aiemmin kotiuttamaan Kannakselta suurta osaa sinne komennettuja suojajoukkoja.
Voi sanoa, että historiantutkimuksessa talvisota on niin sanotusti tutkittu puhki. Ja hyvä näin. Tosin vielä ehtii, sillä talvisotahan päättyi Suomelle raskaaseen rauhaan 13.3.1940. Tiedä vaikka jollakin kustantamolla muhisi tällä hetkellä uutta tietoa tuova käsikirjoitus valmiina julkaistavaksi maaliskuussa. Veikkaanpa, ettei hirveitä mullistuksia löydy kuin haudan takaa, jos sieltäkään.